Obserwatorzy

Google+ Followers

czwartek, 11 grudnia 2014

Słowacja

Witajcie kochani !!!
Dzisiaj przychodzę do Was  z postem o Słowacji :). Co na to powiecie ? :)


Flaga oraz herb Słowacji

\


Położenie na mapie 



Słowacja graniczy z  Austrią, Polską, Czechami, Ukrainą oraz Węgrami. Stolicą państwa jest Bratysława. 
Słowacja należy do klimatu umiarkowanego. 
Nie posiada dostępu do morza. Rynek turystyczny opiera się głównie na występujących tam górach - Tatrach. Słowacja jest podzielona na osiem krajów. 




Kraj jest ten około 6 razy mniejszy od Polski. Mieszka tam ponad 5 mln ludzi.  Słowacja stała się krajem niezależnym w 1993 roku,. Najdłuższą rzeką jest Wag. Największym i najgłębszym jeziorem jest Wielki Staw Hińczowy.  Największym szczytem jest Gierlach 
Ustrój polityczny to demokracja parlamentarna. W kraju znajduje się ponad 200 zamków.
Bardzo atrakcyjnie turystycznie są znajdujące się w kraju jaskinie. Na całym terenie jest ich 12, a 5 jest wpisanych na światową listę UNESCO. Nad Dunajem występuje żyzna gleba. Jest to bardzo dobry teren rolniczy. Uprawia się tam tytoń, buraki cukrowe, jęczmień , winogrona, owoce.




.................................................................................................................................


Tradycyjne potrawy kuchni słowackiej to haluszki z bryndzą oraz kapuśniak z kiełbasą.


przepis na haluszki z bryndzą : 
Składniki : 
3 bardzo duże ziemniaki 
1 jajko
szczypta soli 
mąka pszenna 
200 gram sera owczego czyli bryndzy 
Kawałek słoniny wędzonej 

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach , dodajemy mąkę i jajko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy do utrzymania jednolitej masy aż ciasto będzie gęste. Taką masę trzeba uformować w kuleczki i wrzucić na osolony wrzątek. Następnie czekamy aż kuleczki wypłyną na wierzch. Bryndzę zetrzeć na tarce na bardzo drobnych otworach. Boczek należy pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. 
Kluseczki ułożyć na talerzu, polać bryndzą oraz okraczyć boczkiem. 
Podawać z kwaszonym mlekiem lub serwatką z mleka kwaszonego. 




............................................................................................................................




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wizytę. Zostaw komentarz oraz adres swojego bloga. Jeśli obserwujesz daj znać odwdzięczę się tym samym. Wasze komentarze są dla mnie ważne.Zapraszam do dyskusji oraz następnych odwiedzin.
Pozdrawiam serdecznie !